Reishi – otyłość i cukrzyca

Otyłość i cukrzyca

Otyłość to zagrożenie dla zdrowia obejmujące cały świat i przyjmujące rozmiary epidemii, zaś wśród związanych z nią powikłań czołową pozycję zajmuje cukrzyca typu II. Przyczyny często występują wspólnie, dlatego naukowcy patrzą na nie jak na jedną chorobę nazywaną „otyłością cukrzycową”. szczególnie cenne w walce przeciwko tej epidemii są grzyby Reishi, okazało się bowiem, że ich zalety uwidaczniają się w walce z praktycznie całym spektrum cukrzycy. (1-4)

Jak pomaga Reishi?

Badania laboratoryjne wskazują, że polisacharydy i węglowodany w ekstraktach Reishi potrafią zapobiegać powstawaniu nowych komórek tłuszczowych z preadipocytów. Pomagają obniżać nadmierne zasoby tłuszczowe, widoczne u osób otyłych. (5) Wyciągi mają również pozytywne działanie na profile lipidów (cholesterol i trójglicerydy), których poziom jest często podniesiony w przypadku otyłości i/lub cukrzycy, stanowiąc tym samym czynnik ryzyka dla chorób sercowo-naczyniowych. (1) Ekstrakty Reishi pracują nad obniżeniem poziomu cukru we krwi za pomocą kilku różnych mechanizmów. (1, 2, 5, 7-10) Reishi osłabia alfaglukozę, główny enzym odpowiedzialny za przetwarzanie skrobi w cukry. (11) To osłabienie zapobiega gwałtownemu wzrostowi glukozy po posiłku, co z wiekiem staje się coraz bardziej niebezpieczne. (12) Zmniejsza również zniszczenia powodowane przez końcowe produkty glikacji (AGEs), białka, których złe działanie stymuluje starzenie i zapalenia. (13) Badania wykazały, że zmniejszenie poziomu cukru we krwi i glikacji za pomocą Reishi zmniejsza dodatkowo skutki cukrzycy, takie jak choroby nerek. (14) Ekstrakty Reishi przyspieszają również gojenie się ran u diabetyków, co jest wynikiem zwiększonego działania antyoksydacyjnego. (15)

Źródła: 1) Wang CD, Teng BS, He YM, et al. Effect of a novel proteoglycan PTP1B inhibitor from Ganoderma lucidum on the amelioration of hyperglycaemia and dyslipidaemia in db/db mice. Br J Nutr. 2012 Mar 27:1-12.2) Zhang HN, He JH, Yuan L, Lin ZB. In vitro and in vivo protective effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on alloxan-induced pancreatic islets damage. Life Sci. 2003 Sep 19;73(18):2307-19.3) Xue H, Qiao J, Meng G, et al. Effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on hemodynamic and antioxidation in T2DM rats. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2010 Feb;35(3):339-43.4) Yang Q, Wang S, Xie Y, Sun J, Wang J. HPLC analysis of Ganoderma lucidum polysaccharides and its effect on antioxidant enzymes activity and Bax, Bcl-2 expression. Int J Biol Macromol. 2010 Mar 1;46(2):167-72.5) Thyagarajan-Sahu A, Lane B, Sliva D. ReishiMax, mushroom based dietary supplement, inhibits adipocyte differentiation, stimulates glucose uptake and activates AMPK. BMC Complement Altern Med. 2011;11:746) Seto SW, Lam TY, Tam HL, et al. Novel hypoglycemic effects of Ganoderma lucidum water-extract in obese/diabetic (+db/+db) mice. Phytomedicine. 2009 May;16(5):426-36.7) Kino K, Mizumoto K, Sone T, et al. An immunomodulating protein, Ling Zhi-8 (LZ-8) prevents insulitis in non-obese diabetic mice. Diabetologia. 1990 Dec;33(12):713-8.8) Li F, Zhang Y, Zhong Z. Antihyperglycemic effect of Ganoderma lucidum polysaccharides on streptozotocin-induced diabetic mice. Int J Mol Sci. 2011;12(9):6135-45.9) Teng BS, Wang CD, Yang HJ, et al. A protein tyrosine phosphatase 1B activity inhibitor from the fruiting bodies of Ganoderma lucidum (Fr.) Karst and its hypoglycemic potency on streptozotocin-induced type 2 diabetic mice. J Agric Food Chem. 2011 Jun 22;59(12):6492-500.10) Teng BS, Wang CD, Zhang D, et al. Hypoglycemic effect and mechanism of a proteoglycan from Ganoderma lucidum on streptozotocin-induced type 2 diabetic rats. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2012 Feb;16(2):166-75.11) Fatmawati S, Shimizu K, Kondo R. Ganoderol B: a potent alpha-glucosidase inhibitor isolated from the fruiting body of Ganoderma lucidum. Phytomedicine. 2011 Sep 15;18(12):1053-5.12) Mahomoodally MF, Subratty AH, Gurib-Fakim A, Choudhary MI, Nahar Khan S. Traditional medicinal herbs and food plants have the potential to inhibit key carbohydrate hydrolyzing enzymes in vitro and reduce postprandial blood glucose peaks in vivo. ScientificWorldJournal. 2012;2012:285284.13) Chen Y, Qiao J, Luo J, et al. Effects of Ganoderma lucidum polysaccharides on advanced glycation end products and receptor of aorta pectoralis in T2DM rats. Zhongguo Zhong Yao Za Zhi. 2011 Mar;36(5):624-7.14) He CY, Li WD, Guo SX, Lin SQ, Lin ZB. Effect of polysaccharides from Ganoderma lucidum on streptozotocin-induced diabetic nephropathy in mice. J Asian Nat Prod Res. 2006 Dec;8(8):705-11.15) Tie L, Yang HQ, An Y, et al. Ganoderma lucidum polysaccharide accelerates refractory wound healing by inhibition of mitochondrial oxidative stress in type 1 diabetes. Cell Physiol Biochem. 2012;29(3-4):583-94.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *