Pomimo faktu, iż betaglukany odmieniane są we wszystkich możliwych przypadkach i wymieniane są w różnych wariantach, zawsze chodzi o to samo: unikalny kompleks naturalnych polisacharydów. Obojętnie czy napiszemy beta glukan czy β-glukan.
Źródła betaglukanu
Źródła betaglukanu mogą być różne, mogą to być glony morskie, grzyby (reishi, shiitake lub choćby czaga), ziarna zbóż (przede wszystkim owies i jęczmień), ale także choćby drożdże piekarskie i piwowarskie(Sacharomyces cerevisiae), które stanowią w naszej części globu najdostępniejsze źródło. Mówimy tu o rozpuszczalnym i nierozpuszczalnym błonniku.
Ważne jest też, by zdać sobie sprawę, że beta-glukany mają różne łańcuchy molekularne i poziom rozgałęzienia, jak również masę cząsteczkową. To właśnie ona ma wpływ na dalsze działanie. Podstawowy łańcuch betaglukanów tworzą cząsteczki glukozy połączone w pozycji 1,3 oraz boczne łańcuchy glukozowe połączone w pozycji 1,6. Uważa się je za najbardziej aktywne biologicznie. Tego typu wiązania występują w drożdżach lub w niektórych grzybach. Za mniej aktywne uważa się zbożowe β-glukany z wiązaniem β-(1→3),(1→4)-D-glukan.
Różne nazwy betaglukanu
We wszystkich językach betaglukan występuje w podobnych wariantach. Jakie więc nazwy możemy spotkać? Słowa mogą mieć następujące formy: betaglukan, beta-glukan, beta glukan, β-glukan. W formacie międzynarodowym stosowane są też pojęcia takie jak betaglucan, beta-glucan, beta glucan, β-glucan (angielski), β-glucane (niemiecki), beta glucano (hiszpański), β-glucani (włoski), z kolei po francusku mamy: bêta-Glucane, po fińsku to beetaglukaani a w języku węgierskim béta-glükán. W języku szwedzkim i czeskim używa się słowa betaglukan. I tylko wersja chińska jakby trochę się różniła: β-葡聚醣…
Ach, te literówki
Pomimo faktu, że betaglukan nie jest żadnym wybitnie problematycznym słowem, i tak dochodzi do najróżniejszych literówek, wyglądających bardziej czy mniej zabawnie. Źle zasłyszane słowo może skojarzyć się komuś z klikaniem – betaglikan – co jest wyjątkowo niefortunne… Możemy też spotkać:
- betagluken,
- betagluka,
- betaglukam,
- betaglugan,
- bataglukan,
- betaglukony,
- beraglukan,
- beteglukan.
Betaglukany to substancje, którym, oprócz zbilansowanej diety, warto poświęcić uwagę. Rozpoznasz je wszędzie, obojętnie w jakim języku pojawia się ich nazwa.
Źródła https://en.wikipedia.org/wiki/Beta-glucan Ing. Šárka Silovská, β-glukany a možnosti využití jejich fyziologických účinků při výrobě funkčních potravin, https://theses.cz/id/o1swfw/Disertan_prce.pdf