Betaglukany i ich wpływ na wspomaganie odporności

Betaglukany i ich wpływ na wspomaganie odporności

Betaglukany są najczęściej i najpowszechniej występującym naturalnym aktywatorem makrofagów – najstarszych i najefektywniejszych pod względem immunologicznym komórek na świecie. Makrofagi nie występują tylko u ludzi, zwierząt wyższych i kręgowców, ale również i u prymitywnych bezkręgowców, takich jak stułbie, które poza makrofagami nie posiadają żadnych innych komórek odpornościowych. W ludzkim ciele znajdują się dosłownie miliardy makrofagów we wszystkich tkankach, organach, krwi i limfie! Makrofagi są istotnym elementem układu odpornościowego, ponieważ są „agentami wywiadu”, stanowiącymi pierwszą linię obrony w uruchomieniu i utrzymaniu reakcji immunologicznej. Nauka zalicza makrofagi do fagocytów. Te duże białe krwinki odpowiedzialne są w organizmie za odnajdywanie, rozpoznawanie, anihilację i usuwanie cząstek obcych i patogenów, takich jak komórki bakterii, grzybów, komórki rakowe oraz komórki zaatakowane przez wirusy (proces zwany fagocytozą). Po swoim powstaniu z pluripotencjalnej komórki macierzystej w szpiku kostnym, każdy makrofag dostaje się do krwiobiegu jako monocyt, gdzie następnie dojrzewa i osiąga swoje końcowe stadium, po czym przenika do tkanek jak element sił obronnych ludzkiego organizmu. W trakcie jego cyklu wzrostu dochodzi do szeregu zmian metabolicznych, które wspierają tworzenie substancji ważnych dla stymulacji odporności, włączywszy w to cytokiny, jak choćby interleukina. Wspomniane cytokiny odpowiadają za stymulację układu odpornościowego oraz wspierają tworzenie się szpiku kostnego.

3D obrázek buňky imunitního systému

Betaglukany w walce przeciwko nowotworom i toksyczności organizmu

Betaglukany zachowują się jak klucze, aktywujące reakcję obronną makrofagów w organizmie, rozpoczynającą się podwyższeniem produkcji komórek macierzystych w szpiku kostnym, po czym następuje szereg zdarzeń stymulujących dalszy rozwój makrofagów. Wspomniane wyżej białe krwinki dojrzewają, a następnie pożerają i usuwają antygeny, patogeny, toksyny i szczątki komórek. Konkretnie działa to w ten sposób: betaglukany zawarte w czadze, reishi i innych ziołach, produktach spożywczych lub suplementach dostają się do organizmu przez jelito cienkie, po czym są przechwytywane przez makrofagi. Betaglukany mogą aktywować makrofagi tylko wtedy, gdy makrofagi „złapią” je wcześniej za pośrednictwem swoistych dla betaglukanów receptorów na ścianie komórkowej. Następnie makrofag wchłania betaglukany i rozkłada je, po czym fragmenty tego rozkładu przenosi do szpiku kostnego (co pobudza więcej komórek macierzystych) oraz do układu siateczkowo-śródbłonkowego (RES). Na koniec makrofagi zwalniają fragmenty betaglukanów, by trafiły one do innych komórek układu odpornościowego, takich jak neutrofile, monocyty, komórki NK i komórki dendrytyczne, co wspiera szereg odpowiedzi immunologicznych, a także adaptacyjność i dezaktywowanie obcych patogenów, genotoksyczności (toksyny o szkodliwym wpływie na genetykę), obszarów wzrostu nowotworów oraz toksyczności otoczenia. Zgodnie z badaniami opublikowanymi w czasopiśmie Journal of Hematology and Oncology w roku 2009 „zwierzęta, którym podano wcześnie oczyszczone cząsteczki glukanów, stały się bardziej odporne na infekcje bakteriologiczne, wirusowe, szybciej odrzucały niekompatybilne szczepy antygenów oraz tworzyły wyższe miano przeciwciał surowicy przeciwko swoistym antygenom”.

Antyoksydacyjna moc betaglukanów

Obecność nowotworów i innych guzów w ciele jest bardzo stresogenna i może prowadzić do sporych uszkodzeń, spowodowanym przez wolne rodniki. Gdy układ odpornościowy zaczyna przystosowywać się do przypływu betaglukanów i innych składników chemicznych reishi lub czagi, jednym z pierwszych efektów jest zmniejszenie uszkodzeń oksydacyjnych i stresu spowodowanego przez wolne rodniki w ciele. Poprzez lokalne i systemowe podawanie betaglukanów leczyć można także uszkodzenia oksydacyjne spowodowane i wywołane ranami wewnętrznymi, poparzeniami lub w inny sposób. Wykazano, że ich szerokie (i nietypowe) właściwości antyoksydacyjne „przenoszą ich właściwości ochrony przed promieniowaniem w ten sposób, że wspierają odporność na działanie mechanizmów inwazji mikrobów, co niekoniecznie zależne jest od poprawy hematopoezy (powstawania krwinek)”. Oznacza to, że gdy w utlenionym środowisku aktywują się makrofagi „da się wykazać, że selektywnie fagocytują (pochłaniają) i izolują glukany,” co wskazuje na to, że „te swoiste komórki mogą być chronione dzięki właściwościom wykrywającym glukanów”.

betaglukany-pokozka

Działanie betaglukanów i czagi na regenerację naskórka

Z uwagi na duże zainteresowanie komercyjne i społeczne prowadzi się obecnie wiele badań, których celem jest ustalenie zdolności betaglukanów do „odmładzania” i gojenia naskórka. Spójrzmy na poniższy wniosek z prowadzonych w tym zakresie badań: „Efektywność oddziaływania zabiegu kosmetycznego z wykorzystaniem beta-1,3-glukanu na starzenie się skóry sprawdzono na grupie 150 kobiet w wieku od 35 do 60 roku życia. Po ośmiu tygodniach pielęgnacji skóry dwa razy dziennie stwierdzono 27-procentową poprawę nawodnienia skóry. Wymierna poprawa niedoskonałości i zmarszczek sięgnęła na koniec badania 47 procent, jędrność i elastyczność zwiększyły się o 60 procent natomiast kolor cery poprawił się o 26 procent”. Wyniki sugerują ponadto, że betaglukany chronią naskórek przed poparzeniem zarówno w przypadku stosowania miejscowego, jak i w przypadku przyjmowania doustnie. Kolejna część poświęcona jest szczególnej popularności czagi w leczeniu czerniaka (raka skóry), gdzie wyniki sugerują, że betaglukany odkrywają w ochronie skóry rolę taką samą jak melanina. Stwierdzony wpływ czagi na skórę sugeruje pozytywne oddziaływanie jej stosowania na choroby dermatologiczne takie jak łuszczyca, co potwierdza również literatura naukowa.

nieje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *